Parmezán × parmazán


Jedná se o oblíbený druh sýra, který se přidává do polévek, omáček či těstovin, popř. jej můžete jíst i samotný, třeba k dobrému vínu. Jak se ale slovo, které tento sýr označuje, správně píše? Parmezán, anebo parmazán?



Tento výraz se do češtiny dostal z francouzského jazyka – jeho původ můžeme hledat ve slově parmesan, jehož význam je „parmský“ (podle severoitalského města Parma, kde se tento sýr tradičně vyráběl). Z této informace tak vyplývá, že pravopisně správnou variantou je parmezán.

Tvar parmazán se však v současných kodifikačních příručkách vyskytuje také. Chybu tak neuděláte, ať už napíšete parmezán, anebo parmazán.

Chceme-li však být důslední, musíme vám spíše doporučit používání tvaru parmezán. Ten je totiž (alespoň z historického hlediska) jednoznačně korektnější variantou (viz např. Český etymologický slovník Jiřího Rejzka, v němž je uvedena pouze varianta s písmenem E).

Parmezán 

(správná varianta – doporučujeme používat právě ji)

Parmazán 

(správná varianta)


Příklady použití

Sýr parmezán je známý svou nasládlou chutí a výraznou vůní.

Parmezán obsahuje výhradně nepasterizované kravské mléko bez jakýchkoliv přidaných látek.

V restauraci jsme ochutnali špagety s ořechovou omáčkou a parmezánem.


Parmezán, anebo parmazán?

Parmezán, anebo parmazán?

Pošlete tento příspěvek dál! ↓

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *